Kryzys w branży coraz bliżej? Takich cen kluczowego produktu nie widziano od 11 lat
Ceny cukru osiągają najwyższy poziom od 11 lat i mogą dalej rosnąć z powodu ekstremalnych warunków pogodowych. Zeszłoroczny mały kryzys cukrowe zdaje się być jedynie wstępem do poważniejszego tąpnięcia. Nestle, producent popularnych batoników KitKat, niedawno informował o sporej podwyżce cen swoich produktów. To nie jedyna firma, której produkcja bazuje na słodkim dodatku, zmuszona w ostatnim czasie do podwyżek cen.
Kryzys cenowy na rynku cukru
Ceny cukru notowane w ostatnim czasie są najwyższe od lat, co odbija się mocno na branży spożywczej. Wiele wskazuje na to, że to nie koniec wzrostów. Ceny wzrosły z powodu nietypowych opadów deszczu w Indiach, słabych plonów w Europie, letniej suszy, a także cięć wydobycia ropy przez OPEC+. Analitycy oceniają, że ceny cukru wzrosły przede wszystkim dlatego, że rosnący popyt został spotęgowany przez pogarszające się prognozy pogodowe. Kontrakty terminowe na surowy cukier w ostatnich dniach wzrosły do 24 centów za funt i osiągnęły najwyższy poziom od 11 lat. To nie są dla nas najlepsze wiadomości. Rosnące koszty mogą zostać przerzucone na konsumentów w postaci droższych produktów, zawierających w składzie cukier. Nie wykluczone, że kryzys w branży spożywczej, który i tak mocno odchudza nasze portfele, będzie jeszcze silniejszy.
Zobacz też: Kolejna zachodnia firma bojkotowana w Chinach. Niewinna wpadka spowodowała poważne problemy
Główne źródła problemu
Doszukując się źródeł problemu, powinniśmy zwrócić naszą uwagę między innymi w stronę Indii. Indie są drugim co do wielkości producentem cukru na świecie po Brazylii. Na początku kwietnia All India Sugar Trade Association obniżyło szacunki dotyczące produkcji cukru o prawie 3% w roku zbiorów trwającym od października 2022 r. do września 2023 r. Stowarzyszenie powołało się na nietypowe opady deszczu w Maharasztrze, która odpowiada za ponad jedną trzecią produkcji cukru w kraju. Nie tylko Indie mają problemy. Niższa produkcja została spotęgowana przez słabe zbiory buraków w Europie wynikające ze zmniejszonego areału i dotkliwej letniej suszy. Według Międzynarodowej Organizacji Cukrowej około 80% światowej produkcji cukru pochodzi z trzciny cukrowej, a 20% z buraków.
Może Cię zainteresować: