Giełda BitBay przenosi działalność do Estonii

5 313

Giełda BitBay poinformowała wczoraj wieczorem swoich użytkowników, że przenosi działalność do Estonii.

Z wydanego komunikatu dowiedzieliśmy się, że powiązana z BitBay spółka – Pinewood Estonia OÜ, pozyskała dwie licencje pozwalające na prowadzenie giełdy kryptowalut na terenie Estonii.

Po Malcie czas na Estonię

Bitbay poinformował, że przekonał się do estońskich regulacji w świetle obserwacji działalności swojego operatora płatności kryptowalut – BitBay Pay:

Dzięki temu w praktyce przekonaliśmy się o wysokim poziomie profesjonalizmu tamtejszej administracji oraz zweryfikowaliśmy panujące tam uwarunkowania regulacyjne. Powyższe doświadczenia skłoniły nas do ubiegania się w Estonii o licencje uprawniające do prowadzenia giełdy kryptowalut w tym kraju. Proces ten zakończył się sukcesem! W związku z tym postanowiliśmy przenieść naszą działalność do Pinewood Estonia OÜ.

Dodatkowe informacje

Giełda zapewniła, że przeniesienie do Estonii wiąże się dla jej użytkowników jedynie z tym, że od listopada za obsługę platformy będzie odpowiedzialny podmiot zarejestrowany właśnie w tym kraju.

BitBay informuje, że proces migracji ma przynieść użytkownikom nowe możliwości wpłat i wypłat. Poinformowano także o planach uruchomienia dedykowanego IEO.

Odnośnie procesu weryfikacji klientów giełdy:

Nadal obowiązywać będą przepisy europejskie i nie trzeba będzie przechodzić procesu weryfikacji ponownie. Co więcej, sam proces weryfikacji zostanie odczuwalnie usprawniony i skrócony w oparciu o nowe rozwiązania technologiczne, które już wdrożyliśmy.

Harmonogram migracji BitBay do Estonii

Na koniec giełda podała swoiste FAQ, w którym podaje harmonogram wdrożenia i udziela odpowiedzi na kilka z pytań, które mogą chcieć zadać użytkownicy:

1) Migracja kont do Pinewood Estonia OÜ nastąpi automatycznie z końcem dnia 31 października.

2) Najpóźniej w dniu 24 października każdy użytkownik będzie mógł zapoznać się z nowym regulaminem oraz polityką prywatności.

3) W trakcie migracji i po jej nastąpieniu środki wszystkich naszych użytkowników będą bezpieczne – przechowujemy je na niezależnych rachunkach bankowych, a także na zewnętrznych cold walletach, do których nie ma dostępu ani z poziomu platformy, ani operatora, który nas w danym regionie obsługuje.

4) Login i hasło oraz 2FA pozostają bez zmian. Stany sald będą w całości przepisane. Wystawione oferty nie zostaną anulowane.

5) Wszystkie zweryfikowane konta po przeniesieniu nadal pozostaną zweryfikowane.

6) Po przejściu do Estonii wpłaty i wypłaty PLN przelewami bankowymi będą nadal dostępne. Planujemy uruchamianie kolejnych operatorów płatności.

7) Wpłaty i wypłaty na Poczcie Polskiej oraz wypłaty w bankomatach dla klientów po przeniesieniu pozostaną dostępne.

8) Po przeniesieniu do Estonii będziemy posiadać nowe możliwości w zakresie uruchomienia alternatywnych opcji dla wpłaty i wypłaty EUR, GBP i USD.

9) Wszystkie rynki do handlu pozostaną dostępne. Pracujemy nad dodaniem nowych z popularnymi walutami, o które często pytaliście.

10) Program afiliacyjny po przejściu będzie działał bez zmian. Nie zmieni się liczba zarejestrowanych z polecenia.

Estonia i kryptowaluty

Nie jest tajemnicą, że Estonia to kraj, który ostatnimi czasy stanowi spore zainteresowanie dla wielu podmiotów, które prowadzą kryptowalutowy biznes. Jeżeli interesuje Was, jakie regulacje Estonia oferuje w tym zakresie, koniecznie zapoznajcie się z tekstami Thompson & Stein (tutaj).

1. 1 Analiza techniczna kryptowalut 15.01.2020 - BTC, BSV, ETC, DASH, Zcash, ChainLink, BCH Analiza techniczna kryptowalut 15.01.2020 - BTC, BSV, ETC, DASH, Zcash, ChainLink, BCH 01:02:04
  2. 2 Analiza techniczna 10.01.2020 - BTC, XRP, Verge, Cosmos, Ethereum, Litecoin, BNB Analiza techniczna 10.01.2020 - BTC, XRP, Verge, Cosmos, Ethereum, Litecoin, BNB 01:10:39
  3. 3 Analiza techniczna 02.01.2020 - BTC, BNB, Cosmos, Icon, Theta Analiza techniczna 02.01.2020 - BTC, BNB, Cosmos, Icon, Theta 01:05:40
  4. 4 Świąteczna Analiza techniczna 24.12.2019 - BTC, ETH, FET, Cosmos, Harmony, Neblio, Świąteczna Analiza techniczna 24.12.2019 - BTC, ETH, FET, Cosmos, Harmony, Neblio, 01:09:52